Je bent hier:

Impact in Eswatini

In Eswatini (Swaziland) worden 100.000 stripboeken verspreid. Ze worden gelezen tot in de meest afgelegen dorpen.

Jesus Messiah in Eswatini, Swaziland, Africa

God gaf Leo Baan in het hart om groot te denken voor het land waar hij met zijn vrouw Jill al bijna 30 jaar woont en werkt. Eswatini is een prachtig land, met mooie, kostbare mensen. Vroeger was het een van de armste landen ter wereld, vol corruptie en hekserij, maar God heeft een geweldig werk gedaan in dit land. De ergste droogte in de geschiedenis had het land op de knieën en God heeft vele gebeden verhoord. Een corrupte regering werd vervangen door vele wedergeboren christenen, en de verandering is ongelooflijk.

Leo zag het voor zich hoe jongeren het evangelie tot zich zouden nemen dankzij het stripboek, het complete verhaal van Jezus in plaatjes! November 2019 was hij een week in Nederland. Hij mocht bij Groot Nieuws Radio zijn visie vertellen. Op zijn verhaal reageerden een vader en een zoon met een gulle gift, omdat God tot hun hart sprak. Nu kon hij gaan drukken!

Leo Baan heeft inmiddels met zijn teams door heel het land 100.000 stripboeken verspreid. Zelf reist hij ermee naar politieposten, gevangenissen, ziekenhuizen, bedrijven, hulpverlenersposten, kerken en regeringsgebouwen. Helikopters van Mercy Air brengen ook nog eens grote hoeveelheden boeken naar de meest afgelegen dorpen. Leo zelf deelt ze ook graag uit aan scholieren.

Leo Baan

‘Jezus Messias is een enorm grote zegen voor ons land en het heeft een geweldige uitwerking,’ aldus Leo. Hij vertelt: ‘Ons land heeft een zeer onrustige tijd meegemaakt. We hebben dat hier nog nooit eerder zo beleefd. Twee leden van het parlement die in verzet kwamen zijn in de gevangenis gegooid, een derde is op de vlucht. Hij is de voorganger van een kerk. Op een dag ging ik naar Mbabane en besloot extra stripboeken Jezus Messias in de auto mee te nemen. Onderweg in Phuzamoya was er een man die een lift wilde tot Manzini. Hij bleek een bekende te zijn van het gevluchte parlementslid. Ik vroeg hem naar de politieke situatie. Hij vertelde me dat het allemaal de schuld was van de koning, die alles van de bevolking afneemt en niets teruggeeft. Volgens hem is er een politieke transformatie nodig. Toen gaf ik hem een exemplaar van Jezus Messias. Het volgende uur was een tijd van transformatie. Ik vertelde hem van de transformaties die ik gezien had op scholen, in gevangenissen, op de boerderijen en bij zoveel individuen die Jezus via het stripboek leerden kennen. Ik vertelde hem dat ik ook stripboeken zou brengen naar de kerk van het parlementslid. “The transformation starts with you, Patrick!” zei ik. Toen we uiteindelijk in Manzini kwamen was Patrick een getransformeerd mens.
Op de terugweg ben ik nog even bij het politiebureau binnengestapt. Het is de commandopost die in ons land veel in het nieuws is. De corpsen staan onder enorme druk. Ik vroeg de officier of hij even twee minuten voor me had. Dat werd dus iets langer, en ik kon voor iedereen daar stripboeken achterlaten. Jezus Messias is een enorme zegen voor Eswatini en heeft een geweldige uitwerking! Op veel politiebureaus heb ik te horen gekregen dat dit boek niet op een beter moment had kunnen komen.

Eind 2022 hebben we meer dan 100 scholen in de provincie HhoHho (de noordwestelijke provincie in Eswatini) bezocht en meer dan 25.000 boeken van Jesus Messiah persoonlijk uitgedeeld. Het kijken in de ogen van deze kinderen bij het uitdelen van de boeken was de meest gezegende tijd in mijn leven. Soms was het erg moeilijk om de tranen te bedwingen. 

Jesus Messiah is waarschijnlijk de grootste zegen voor Eswatini en heeft een enorme impact!

In 2023 zijn we van plan om elke basisschool in Eswatini te bezoeken.’

Facebook
Twitter
LinkedIn

De impact van het stripboek Jezus Messias

Help mee om Jezus Messias aan nog veel meer mensen te geven!